Billetter

En stor viking har forladt os

Formand for Jels Vikingespil, Bruno Schmidt Bennedsen, skriver i anledning af Frede Foghs død følgende mindeord:

Det er med stor sorg, vi har modtaget meddelelsen om, at Frede Fogh er gået bort i en alder af 76 år. Frede har dermed svunget sværdet, som i de senere år har været skiftet ud med skruemaskine og opvaskebørste, for sidste gang. Jels Vikingespil har dermed mistet en af de faste klipper, i hvis hænder man trygt kunne lægge en opgave, der ville blive løst med snilde og stor sikkerhed.

Frede har lige siden han startede i 1978, vikingespillets andet år, haft sin gang i mange forskellige afdelinger, startende på scenen som rollehavende og efter nogle år også som en del af Valhalkoret – en opgave der blev varetaget sideløbende med hans roller på scenen. Historien siger endog at instruktøren har måtte skrive hans roller, så han døde tidligt, så han kunne nå i Valhal og være klar når gæsterne kom derind.

Jeg husker særligt et år, hvor Frede døde på scenen, og han skulle bæres værdigt ud af scenen, af vel nok de to mindste og spinkle vikinger, hvilket de måtte opgive, da Frede var en stor og flot viking. Det endte med de måtte trille Frede over på et spyd, som han hængte armene henover og blev trukket på den måde ud af scenen, til stor morskab for publikum og de øvrige vikinger. Den ene aften knækkede spyddet tilmed, hvilket kun gjorde optrinet endnu sjovere.

De senere år et det hans virke med opbygning af skiftende scenografier, som vi husker ham for. Han vil i år især blive savnet på opvaskeholdet, hvor Frede de senere år også har huseret. Ud over savnet på opvaskeholdet, så vil vi komme til at savne Frede som en flot vikingeskikkelse på Valhaltorvet, hvor han ofte sad på Løvebænken, hvorfra han holdt øje med tingene på torvet. Jeg vil personligt komme til at savne vores snakke på løvebænken, hvor Vikingespillets situation blev vendt i løst og fast. Frede var altid nem at snakke med, og han var god at vende tingene med og drøfte nye ideer med.

Frede mødte sin elskede Birthe ved vikingespillet. Birthe forlod os desværre for fem år siden. Frede efterlader sig børnene Connie, Anders, Hans og Marie samt børnebørnene Cecilie og Christian. Jeg tænker meget på dem i denne svære tid, hvor de alle føle der er en stor og stærk far og bedstefar, som ikke er hos dem mere. Vi er alle dybt berørt af tabet af Frede. Du vil blive mindet med glæde.

Ære være Fredes minde!

Frede Fogh i rollen som Thor i forestilling Starkad fra 1980. Foto: Hans Chr. Gabelgaard.