Billetter

Den Sidste Viking

Den Sidste Viking

Forestillingen 2023

Årets forestilling, Den Sidste Viking er baseret på den historiske beretning om Harald Hårderåde.

Vi møder Harald første gang, da han som ung mand hjælper sin bror Kong Olav i hans kamp om den norske trone mod Knud den Store. Desværre dør Olav i slaget, og Harald er nødt til at drage i eksil.

Harald rejser til Kænugård, hvor storfyrsten Jaroslav er ven af familien. Det er også i Kænugård, at Harald møder sit hjertes udkårne Elisiv, der er datter af Jaroslav. De to unge bliver forelskede i hinanden ved første øjekast, og snart drømmer de begge om deres bryllup. Desværre kan Jaroslav ikke tillade, at Harald og Elisiv bliver gift her og nu, da Harald er en mand uden rigdom og navn.

En skuffet Harald tager afsked med sin elskede Elisiv og drager videre for at skabe sig et navn og samle rigdom nok til, at han bliver værdig til at ægte Elisiv.

I Miklagård får Harald tjeneste som væring – livvagt – for kejser Michael den 4. I løbet af sin tjeneste, får Harald skabt sig et navn som en stor kriger og får samlet store rigdomme. Harald er væring for Kejser Michael i mange år, indtil denne dør af sygdom.

Herefter drager Harald retur til Kænugård for at blive gift med sin Elisiv, der har ventet på sin udkårne med længsel.

Efter brylluppet drager Harald og Elisiv til Haralds hjemland Norge, for at han kan fravriste tronen fra Knud den Store. Han er dog i mellemtiden død, og Haralds nevø Magnus sidder på tronen.

Magnus ligger i strid med Svend Esstridssøn, der mener, han har mere ret til den norske trone end Magnus. Da Harald vil have, at tronen i det mindste bliver i familien, hvis han ikke selv kan sidde på den, slutter han sig til Magnus.

Magnus dør i striden mod Svend Esstridssøn, og Harald kan langt om længe sætte sig på Norges trone.

Men selvom Harald nu har et navn, stor rigdom og er blevet konge, kan han ikke slå sig til ro i hans og Elisivs hjem. Han fortsætter striden mod Svend Esstridssøn for at hævne Magnus og overtage Svends land.

Striden mellem Harald og Svend varer i over et årti, indtil de til sidst slutter fred. I løbet af striden har Harald og Elisiv fået to børn, Olav og Ella.

I tilgift til, hvad Harald før besad, er der nu også fred omkring ham. Men alligevel kan han ikke finde ro og søger til stadighed nye udfordringer.

Da der indløber rygter om, at Englands trone ikke er godt beskyttet og derfor nem at overtage, går der ikke lang tid, før Harald er på vej over havet for at erobre denne trone. Olav og Ella følger ham på denne færd.

Desværre er rygterne ikke helt sande, og Harald befinder sig snart i svær kamp mod Englands konge Harold Godwinson.

I kampen bliver Harald dødeligt såret, men før han udånder, får han Harold til at love, at Olav og Ella kan drage uskadte hjem til Norge.

Olav og Ella bringer deres fars lig med sig hjem. Her steder Elisiv sin elskede Harald til hvile, og Den Sidste Viking har forladt denne verden.

Instruktør Louise Schouw