Billetter

Jels-vikinger ser frem mod sommer

Trods aflysning af årets forestilling og et stadig gældende forsamlingsforbud, så kæmper Jels-vikingerne videre mod 2021-togtet, hvor Krakes Kæmper er på programmet.

Coronavirussen og nedlukningen af Danmark i marts måned satte som bekendt en stopper for de mange kulturbegivenheder, som sommeren normalt byder på. Jels Vikingespil gik heller ikke ram forbi, og måtte aflyse 2020-forestillingen kort efter at prøverne for alvor var gået i gang.

Aflysningen af 2020-forestillingen kunne dog ikke slå vikingerne ud af kurs. En del vikinger brugte nemlig det, som skulle have været den første spilleuge, til at få renoveret og vedligeholdt en del af bygningerne. Instruktør Louise Schouw og fægtemester David Owe lavede et talentprogram, for både børn, unge og voksne, hvor der var fokus på skuespillet.

“Vi havde en rigtig dejlig uge, hvor vi fik lavet en del projekter, som normalt ville tage lang tid at få fra hånden og samtidig fik vi nydt hinandens selskab. Det var virkelig med til at styrke sammenholdet blandt de mange frivillige, som trods diverse restriktioner, alligevel valgte at bruge noget af deres sommer i og omkring vores smukke friluftsscene”, fortæller Janus Lynggaard, formand for Jels Vikingespil.

Underskud trods hjælp fra staten
Selvom vikingespillet er drevet af frivillige, så var det ikke uden omkostninger at 2020-forestillingen blev aflyst, og da regeringen i foråret præsenterede den ene hjælpepakke efter den anden, fulgte bestyrelsen i Jels Vikingespil naturligvis selvfølgelig spændt med fra sidelinjen. Måske der kom en hjælpepakke, som foreningen kunne falde ind under.

Heldigvis gjorde der det. Jels-vikingerne kunne få dækket nogle af de faste omkostninger samt honoraret til de professionelle, som man allerede havde lavet kontrakt med.

På den netop overståede generalforsamling, som blev afholdt i cornonavenlige omgivelser under åben himmel på friluftsscenen, præsenterede Jels Vikingespil et underskud på 263.057 kr. efter at man har fået lidt over 1 million kroner fra statens hjælpepakke. Der er brugt yderligere 433.099 kr. på nyanskaffelser. Vikingernes egenkapital er nu på lidt over 2,5 millioner kroner.

Planlægningen af næste års forestilling, som bærer titlen Krakes Kæmper, er allerede i fuld gang. Det er naturligvis meget svært at forudsige, hvordan situationen ser ud til sommer, men der arbejdes lige nu ud fra, at der maksimalt må være 500 tilskuere hver aften. Det vil ifølge budgettet give et underskud i omegnen af 430.000 kr.

“Vi arbejder pt. ud fra hvordan restriktionerne ser ud lige nu, og hvis vi maksimalt må lukke 500 tilskuere ind til hver af de 18 forestillinger, så kommer vi ud af 2021 med et underskud. Det er selvfølgelig ikke optimalt, men vi frygter mere hvad der vil ske, hvis vi to år i træk må aflyse. Det kan koste mere på den lange bane, end det budgetterede underskud for 2021”, forklarer Janus Lynggaard, med henvisning til at man både vil kunne miste det trofaste publikum samt nogle af de frivillige, som måske finder ud af at sommeren kan bruges på andet end at lave vikingespil i Jels.

Generalforsamlingen blev afholdt i coronavenlige omgivelser. Foto: Jels Vikingespil.